Zespół naukowców z USA i Brazylii zaobserwował zależność, jaka zachodzi pomiędzy większym spożyciem wysoko przetworzonej żywności a pogorszeniem zdrowia psychicznego. Osoby na takiej diecie znacznie częściej zgłaszały objawy łagodnej depresji, gorsze samopoczucie i niepokój.
Wyniki badań opublikowane niedawno w „Public Health Nutrition”[1] oparto o analizę danych dotyczących 10 359 dorosłych osób. Naukowcy odpowiednimi narzędziami mierzyli trzy symptomy: łagodną depresję, liczbę dni z gorszym samopoczuciem oraz liczbę dni, w których badani zadeklarowali wyższy poziom lęku i niepokoju. Takie dolegliwości częściej wskazywały osoby z najwyższym poziomem spożycia żywności wysoko przetworzonej.
Żywność wysoko przetworzona, według powszechnie przyjętej klasyfikacji żywności NOVA[2], to przetworzone z wyniku zaawansowanej obróbki technologicznej i chemicznej produkty spożywcze zawierające duże ilości cukru, tłuszczy i soli, a zazwyczaj także aromatów, barwników, emulgatorów i innych dodatków. Charakteryzuje się ona tym, że jest wygodna, tania, szybka w przygotowaniu lub gotowa do spożycia. Zalicza się do niej m.in. słodzone napoje, słodycze, pakowane pieczywo (np. tostowe), zupy instant, przetworzone mięso (np. parówki), śniadaniowe płatki zbożowe czy jogurty owocowe. Złożone etapy obróbki żywności odbierają jej wartość odżywczą oraz zwiększają kaloryczność.
Jak wskazują naukowcy, nie od dzisiaj wiadomo, że negatywne wzorce żywieniowe mogą wpływać na zdrowie psychiczne. „Choroby psychiczne, w tym depresja i lęk, są głównymi przyczynami zachorowalności, niepełnosprawności i umieralności” – podkreślają autorzy, powołując się na inne badania. Tymczasem w USA aż ponad 70% pakowanej żywności klasyfikowana jest jako żywność wysoko przetworzona – stanowi to 60% wszystkich spożywanych przez Amerykanów kalorii. Dlatego też wyniki tychże badań mogą być istotnym krokiem w stronę poprawy zdrowia Amerykanów, ale nie tylko.