Spożywanie czekolady przez starszych pacjentów z chorobą nowotworową może poprawić ich stan odżywienia i funkcjonalność – sugerują wyniki badania opublikowanego na łamach BioMed Central (BMC).
Celem przeprowadzonego przez naukowców badania było określenie wpływu czterotygodniowego spożywania czekolady na stan odżywienia starszych pacjentów objętych opieką paliatywną. W badaniu wzięło udział 46 pacjentów, których podzielono na grupy: kontrolną, spożywającą białą czekoladę i spożywającą czekoladę o wyższej zawartości kakao.
Wyniki wskazują, że spożywanie czekolady o wyższej zawartości kakao może przyczynić się do poprawy stanu odżywienia i funkcjonalności wśród starszych pacjentów onkologicznych objętych opieką paliatywną z ponad 70% rokowaniem 30-dniowego przeżycia. Spożycie białej czekolady wiązało się z poprawą parametrów stresu oksydacyjnego.
Autorzy badania mają świadomość ograniczeń niniejszego badania, którymi są niewielka liczba uczestników badania oraz krótki okres interwencji. Sugerują oni dalsze badania, w których należałoby sprawdzić mechanizmy przyczynowe leżące u podstaw spożywania czekolady i jej wpływu na zdrowie oraz jakość życia starszych pacjentów objętych opieką paliatywną.